Zon


Leven op aarde is vooral mogelijk dankzij onze prachtige zonnestralen. Deze werden in de loop der tijden door de mens geassocieerd met pret en plezier. Het zonlicht montert ons op en zorgt ervoor dat we ons goed voelen. Het levert ons vitamine D om onze beenderen sterk te houden en kanker te voorkomen. Spijtig genoeg kan de zon echter ook heel wat huidschade veroorzaken wanneer de huid te lang aan het zonlicht blootgesteld is.
 
We worden ons steeds meer bewust van de gevaren van een overmatige blootstelling aan zonlicht, vooral de ultravioletstralen in het licht. Het zijn deze stralen die zorgen voor pijnlijke zonnebrand en na verloop van tijd de huidcellen kunnen beschadigen en zowel veroudering als kanker veroorzaken.
 
Ondanks een cultuur die tegen zonnen en voor een wijd verspreid gebruik van overwegend UVB absorberende zonnefilters is, stijgt het aantal melanomen en andere huidkankers vandaag ironisch genoeg nog steeds.
 
De mens heeft slechts 10 tot maximum 15 minuten aan direct zonlicht rond de middag nodig op het gelaat, de hals en de armen om voldoende hoeveelheden vitamine D te produceren. 's Nachts moeten vitamine A en antioxidanten aangebracht worden om het vitamine A gehalte in de huid te herstellen en de overvloed aan vrije radicalen, die overdag opgestapeld werden, op te ruimen.
 
Er zijn drie vaak voorkomende types huidkanker: kwaadaardige melanomen, plaveiselcelcarcinomen en basaalcelcarcinomen. Kwaadaardige melanomen zijn moedervlekjes waarvan de vorm en kleur veranderd is, of een verkleurd letsel dat jeukt, invalt, niet wil genezen of van kleur verandert. Negeer deze signalen niet - ze moeten onderzocht en indien mogelijk zo snel mogelijk verwijderd worden.
 
Niet-melanoomkankers zijn minder bedreigend en gewoonlijk niet gekleurd. Ze kunnen vlak of knobbelig zijn of oppervlakkige zweren vormen die niet willen genezen. Ook deze moeten door een dermatoloog onderzocht en waarschijnlijk verwijderd worden.
 
Controleer je huid regelmatig op vlekken en veranderingen - het is het best om ze vroeg vast te stellen en je dokter te raadplegen wanneer je iets verdachts opmerkt.

 

Dit kan ook interessant voor je zijn...


RAD SPF 15
RAD SPF 15
Alpha Day Lotion SPF 15
Alpha Day Lotion SPF 15
Antioxidant Gel
Antioxidant Gel
RAD Lips SPF 15
RAD Lips SPF 15